Wat is beengeleiding

Mensen horen geluid

Dat doen we niet alleen met onze oren, maar eigenlijk met ons hele hoofd. Om dat uit te leggen en om te begrijpen wat beengeleiding precies is, nemen we u even mee naar de werking van uw gehoor.

Het oor heeft drie “hoofdonderdelen”. Het buitenoor, middenoor en binnenoor

Het buitenoor is de oorschelp. Deze vangt geluiden als een soort trechter op en voert ze de gehoorgang in. Het geluid komt nu eerst aan bij het trommelvlies dat de geluiden omzet in trillingen. De drie kleine gehoorbeentjes in het middenoor – hamer, aambeeld en stijgbeugel – versterken de trillingen van het trommelvlies en brengen deze over naar het binnenoor.

oorDat binnenoor (het slakkenhuis of cochlea) bevat een vloeistof en uiterst gevoelige haarcellen. Deze minuscule, haarachtige structuurtjes bewegen in deze vloeistof als het ware op de golven van het geluid. Tot slot verbindt de gehoorzenuw het slakkenhuis met de hersenen zodat we geluiden en spraak kunnen waarnemen.

Veel geluiden hoort u op deze wijze. Maar niet alle. Maar u
hoort óók geluiden die via trillingen van het bot van de schedel rechtstreeks het binnenoor bereiken, deze keer dus niet via het trommelvlies. In feite is dit ook de manier waarop u uw eigen stem hoort en het verklaart ook meteen de reden dat u uw stem op een geluidsopname “anders” klinkt dan u normaal gewend bent.

Als er een probleem is met het middenoor – met de gehoorbeentjes dus – dan kunt u vaak wél horen met het rechtstreeks overbrengen van trillingen op het bot. Dit noemen we dan beengeleiding. Een speciaal hiervoor ontwikkeld hoortoestel geeft een trilling af op het bot. Het slakkenhuis komt dan rechtstreeks in trilling en het geluid wordt verder op de normale manier overgedragen aan de gehoorzenuw.

Google Glass

Maar beengeleiding wordt ook voor goedhorenden steeds meer een consumenten elektronica product. Zo wordt geavanceerde beengeleiding toegepast bij de Google Glass. Met deze unieke bril – vol met draagbare technologie – communiceert de gebruiker met de bril en het internet via ‘natural language’ spraaktechniek. De bril praat daarbij ook terug en doet dat met een trilling achter het oor in plaats van een geluid in het oor. Daarmee is wat de bril zegt kraakhelder en discreet voor de drager, maar vrijwel onhoorbaar voor andere mensen.

Hoofdtelefoon voor muziek

Een andere nieuwe ontwikkeling is bijvoorbeeld de toepassing van de beengeleider als premium hoofdtelefoon, voor muziek dus.

Het voordeel is dat de oren onbedekt zijn en de drager alle geluiden die hij normaal hoort dus ook nu volledig kan beleven. En dat is belangrijk bij bijvoorbeeld sporten in een drukke omgeving of autorijden. Een maximale beleving van favoriete muziek gecombineerd met de veiligheid alle andere geluiden ook nog te horen. En dat met genoeg power van 20 tot 20.000 Hz. Een ander voordeel is dat zelfs bij hoge volumes, het oor minder snel beschadigt dan bij conventionele hoofdtelefoons of oordopjes.

Pratende kussens, muziek, informatie en spraak geproduceerd door de ramen van treinen, beengeleiding als entertainment zal de komende jaren steeds vaker worden ingezet. Zowel voor slecht- als goedhorenden.